Jag är etnolog och teknikhistoriker, docent i etnologi. Åren 2009-2014 var jag forskare i projektet Ljusår, vid Stockholms stadsmuseum, under åren 2012-2016 affilierad professor i belysningens kulturhistoria vid Konstfack, åren 2015-2017 kulturhistorisk belysningsexpert vid ÅF Lighting.

Jag har tidigare varit forskare och lärare vid flera universitet, högskolor och museer, bland annat Sjöhistoriska museet, Telemuseum, Nordiska museet, Stockholms universitet och KTH (Avdelningen för teknik- och vetenskapshistoria). Läsåret 2004-2005 vikarierade jag som lektor i etnologi vid Högskolan på Gotland, 2006-2008 var jag forskningssamordnare vid Tekniska museet.

1980-1984 ingick jag i redaktionen för Svenskt biografiskt lexikon, några år innan dess läste jag korrektur för Gidlunds bokförlag, snart fick jag också redaktörsuppgifter. Här lärde jag mig mycket om skrivandets hantverk. En värdefull skrivarskola blev också åren 1988-1994 då jag regelbundet skrev i tidningen Land under rubriken Ett gulnat fotografi, med egen helsida i tidningen.

Förutom böcker, artiklar, föreläsningar och undervisning har min forskning resulterat i ljusvandringar på Skansen och utställningen Stockholmsnatt på Stockholms stadsmuseum 1998. Under Millenniefirandet 1999 mörklades Stora Hoparegränd i Gamla stan, Stockholm. Där iscensattes under fyra kvällar före nyår en ljusvandring i 1700-talets nattstad, i min regi.

1996 tog jag initiativet till Stadsljusgruppen, med målsättningen att få klassisk ljusreklam att bli erkänd som en omistlig del av 1900-talets moderna kulturarv. 2011 överlät jag Stadsljusgruppens utmärkelse Lysande skylt till Stockholms stadsmuseum. Jag deltog sedan i juryarbetet fram till tävlingens sista år, 2017.

Vid Ljusdagen i september 2017 mottog jag Stora förtjänstpriset av Bertil och Britt Svenssons stiftelse för belysningsteknik. Samma höst publicerade tidskriften Ljuskultur artikeln Ögonöppnaren av Lotta Jonson.

 

Foto Tobias Olsson.

I oktober 2017 medverkade jag i Reflektor Light Festival i Köpenhamn. I ett litet cirkustält i den fina parken Søndermarken berättade jag på festivalens lördagskväll om hur det var att leva med belysning och med mörker innan det fanns elektricitet. Assisterande som ljusmästare, Sofia Ivarsson, Head of Design i Reflektor Team. Foto Karolina Potoczniak.