Ut ur mörkret, ljusets och belysningens kulturhistoria, så heter min nya bok, utgiven av bokförlaget Historiska Media.

I Ut ur mörkret följer jag ljuset och mörkret i människors liv i Sverige från talgljusens och lysstickans århundraden till 1800-talets fotogenlampor, 1900-talets glödlampor, lysrör och halogenljus fram till LED-ljusets 2010-tal.

1900-talet, som får störst utrymme i Ut ur mörkret, är berättelsen om hur ljushygien och neonljus, ljusarkitektur och mörkerdöd, lystak och platskoner, fasadbelysningar och ljusdesign formade tiden. Det var då Gunnar Asplund, Hans-Agne Jakobsson, Hans Bergström, Lisa Johansson-Pape, Poul Henningsen, Bertil Svensson, Lena Larsson, Ivar Folcker och Per Sundstedt och många andra, var och en på sitt sätt satte ljus på Sverige.

Bokens förord börjar så här:
Så snabbt allting hände när mörkret blev ljust och livet annorlunda. I Sverige pågick förändringen från slutet av 1800-talet till 1910-talets första årtionden. Sedan dess kan människan lättare vara aktiv och verksam under mörka kvällar och nätter.

Om detta har jag skrivit och forskat sedan slutet av 1980-talet. Då var min nyfikenhet stor. Hur hade det varit att leva utan elektrisk belysning, människan är ju så beroende av ljus? Jag tyckte också det var märkligt, och turligt för min del, att så lite fanns skrivet om ljusets och mörkrets kulturhistoria.

Jag är fortfarande nyfiken. Mest av allt undrar jag vad som just nu pågår och händer med det elektriska ljuset. Vad är det för slags nya rum och miljöer som skapas på 2010-talet?

 
     
Alltid ljust
Filmen Alltid ljust är en berättelse om mörker, belysning och ljus från 1860-talet till 1920-talet. Under de åren förändrades innebörden av kväll och mörker i samma takt som fotogenlampor och elektriska glödlampor började lysa upp tillvaron. Och med 1910-talets elektriska lampor blev det till sist möjligt att göra natt till dag.

Filmen är producerad av Athenafilm för Ljusår, i samarbete med Göteborgs konstmuseum, Carl Larsson-gården, Nationalmuseum, Zornmuseet och Skansen.

Läs mer om Alltid ljust här på hemsidan, under rubriken Film/Alltid ljust.

Ladda ner pressrelease

 
     
Ljusår finns på facebook
På fb-Ljusår finns en hel del att läsa om ljus, mörker och belysning. Bland annat om neonmålaren Sven X-et Erixson, om midsommarljus, ljusrus, Picassos målning Guernica, den märkliga nyårsdagen 1879, August Strindbergs ljus och mörker, Barbro Hörbergs låt ”November min vän” och ljusfenomenet Eugène Jansson.